Rookmelders

Sinds 2022 is het voor iedereen verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Een rookmelder kan letterlijk het verschil maken tussen leven of dood. Een rookmelder waarschuwt je namelijk wanneer er gevaar dreigt in de vorm van rook. Ook hebben wij melders die waarschuwen voor hitte, gas of koolmonoxide. Ook hebben we nog blusdekens liggen. Deze werken uitstekend bij een kleine brand of vlam in de pan.

Meer

Sinds 2022 is het voor iedereen verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Een rookmelder kan letterlijk het verschil maken tussen leven of dood. Een rookmelder waarschuwt je namelijk wanneer er gevaar dreigt in de vorm van rook. Ook hebben wij melders die waarschuwen voor hitte, gas of koolmonoxide. Ook hebben we nog blusdekens liggen. Deze werken uitstekend bij een kleine brand of vlam in de pan.


Weergeven 1 t/m 8 van in totaal 8

Problemen voorkomen met rookmelders

Een rookmelder kan voor jou het verschil zijn tussen leven of dood. Uiteraard weten wij allemaal hoe gevaarlijk een brand kan zijn, maar toch zijn er heel veel mensen die dit onderschatten. Veel mensen denken al gauw dat het hen niet gaat overkomen, maar waarom zou je dit risico nemen? Een rookmelder op elke verdieping is dus eigenlijk best belangrijk. Dit komt, doordat alleen je gehoor nog werkt wanneer je slaapt.

Als er dus brand is terwijl jij slaapt, dan gaat het alarm enorm hard piepen, zodat je wakker wordt en kan reageren op de situatie. Mocht je geen alarm hebben en is er ergens een kortsluiting, dan kan je door het C02 gehalte en zuurstoftekort buiten bewustzijn raken en wordt het alleen maar gevaarlijker. Hierdoor is het kopen van een rookalarm zo enorm belangrijk en dat proberen wij jou op het hart te drukken. Voorkomen is altijd beter dan oplossen.


Rookmelder wit voor huisDe verplichtingen van rookmelders in jouw huis

Sinds 2022 is het voor elk huishouden verplicht om op elke verdieping rookmelders te hebben. Zo is dat ook zeker aan te raden, want de rookmelders kan je immers met elkaar verbinden. Dit betekent dat als de rookmelder beneden in de keuken af gaat, de rookmelder op zolder ook af gaat. Dit geeft extra tijd om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. Je moet een rookmelder aan het plafond hangen en op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek.

Verder moet je de melder ook minimaal 30 centimeter van een lamp afzetten voor veilig gebruik. Wij raden ook aan om een alarm in elke slaapkamer, de keuken en alle vluchtroutes, zoals hallen of overlopen, te plaatsen. In een kelder of zolder die alleen gebruikt wordt voor het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht. Wel moet de rookmelder minimaal 10 jaar mee gaan. Wij raden aan om elk jaar minimaal 1 keer de rookmelders te testen voor jouw extra veiligheid.


Hoe werkt een rookmelder?

Een rookmelder bestaat eigenlijk uit een rookkamer. In deze rookkamer zitten een fotodiode en een lichtbron (een fotodiode is een elektronisch apparaat wat stroom creëert wanneer er licht op komt.) Deze lichtbron schijnt ten alle tijde op de fotodiode, maar wanneer de fotodiode minder licht opvangt dan normaal gaat het alarm af. Dit gebeurt dus wanneer er rook tussen de fotodiode en de lichtbron komt. Nu kan jouw rookmelder dus ook afgaan van stof. Wanneer er stof in de rookkamer komt kan ook de fotodiode minder licht opvangen en gaat hij af. Verzorg jouw rookmelders dan ook altijd goed.


De beste plek om een rookmelder op te hangen

Rookmelder aan plafondZoals al eerder gezegd moet een rookmelder aan het plafond, wat ook logisch is aangezien rook altijd omhoog wil. Bij voorkeur is het handig om jouw rookmelder in het midden van de kamer te hangen. Elke rookmelder heeft een maximale bewakingsoppervlakte. Dit houdt in dat de rookmelder niet een oneindige actieradius heeft. Een rookmelder kan tot elk willekeurig punt zo’n 6,7 meter op zich nemen, daarna moet je weer een nieuwe plaatsen. Mocht je kamer niet breder zijn dan 3 meter dan kan de rookmelder zelfs naar 7,5 meter radius.

Wanneer een rookmelder niet minimaal 50 centimeter van een wand of hoek af staat kan dit ervoor zorgen dat de rook later dan anders de rookmelder bereikt. Dit houdt dus in dat je kostbare tijd verliest, waarin je dus eigenlijk al zou weten of er brand is.

Nu bestaan er ook schuine daken en daken met obstakels, zoals balken. Wanneer de balk meer dan 15 cm in het plafond uitsteekt, moet je deze balk als wand beschouwen en kan je dus bijvoorbeeld op de balk de rookmelder ophangen. Bij schuine plafonds geldt dat pas wanneer de hoogte van de ruimte 5 meter bevat en de rookmelder op een bepaalde afstand van de nok geplaatst moet worden. Hierbij kan je een rookmelderpendel gebruiken.

Rookmelders kunnen af en toe een valse melding geven. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen hebben wij een lijstje gemaakt met waar jij je rookmelder niet moet plaatsen om de valse melding zo veel mogelijk te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat de rookmelder zich nooit in de buurt van deuren, ramen, ventilatoren of airco’s bevindt.
  • Plekken waar veel damp kan ontstaan, zoals een douche- of badkamer. De keuken kan dan wel zorgen dat de afzuigkap altijd aanstaat. Of je schakelt de rookmelder tijdelijk uit.
  • Plaats de rookmelder nooit op plekken waar je moeilijk kan komen. Dit, omdat je de rookmelder af en toe moet testen of de batterij moet vervangen.
  • Tegen een plafond plaatsen die slecht is geïsoleerd en waarvan de andere kant de buitenlucht is.
  • Op locaties waar de temperatuur boven de 40°C of beneden de 5°C kan zijn.