Panieksluitingen / beslag

Panieksluiting, waarvoor?

Een veilige woning wordt niet alleen bepaald door de sloten in uw huis, maar ook door de aanwezigheid van vluchtmogelijkheden. Als er bijvoorbeeld brand is, niet alleen in een woning maar ook in een (groot) gebouw, is het belangrijk dat men gewaarschuwd wordt en via een vluchtroute (vluchtdeur) het pand snel en veilig kan verlaten. De rookmelders die als het goed is bevestigd zijn in het gebouw zorgen voor de waarschuwing als men nog niet persoonlijk is gewaarschuwd. Door panieksluitingen op een deur die praktisch is, gaat de deur makkelijk en snel open. Zo kan men snel vluchten bij paniek of een gevaarlijke situatie. Natuurlijk moet de vluchtroute wel vrij zijn van obstakels en goed toegankelijk zijn voor iedereen. Als er veel rook aanwezig is, vermindert het zicht. Door noodverlichting en de zogeheten aanwijstekens is het makkelijker om de nooduitgang te vinden en de panieksluiting te nuttigen.


Wij verkopen panieksluitingen voor een veilige vluchtroute, rookmelders voor de waarschuwing en noodverlichting met aanwijstekens voor een veilige route. Overigens verkopen wij ook diverse accessoires om dit te bereiken! 


Welke panieksluiting?


De vraag is; welke panieksluiting moet ik aanschaffen? Wanneer u twijfelt over welke norm het beste is om te nemen, kies dan altijd voor een EN1125 normering. Deze is goed in alle gevallen. Heeft u dan toch nog vragen? U kunt altijd contact met ons opnemen. Hieronder staat wat uitgebreider wat al die termen inhouden:


Op onze site verkopen wij verschillende panieksluitingen. De goedkopere sluitingen zijn degene van de DX serie 2. (zie afbeelding)

Deze zijn van goede kwaliteit en eenvoudig in montage. Dit is overigens ook de meest bekende panieksluiting samen met degene van Briton. Ze zijn bijna overal toepasbaar. Zoekt u iets luxer? Dan is de DX serie 5 wat voor u. Mooi en afgerond afgewerkt. Voor de inbraakwerende panieksluitingen is de DX serie nummer 7 prettig. Deze is SKG** gekeurd en gaat zo inbraken tegen. Voor smalle kozijnen zijn er de zogeheten Pushpads. Deze zijn simpel en met 1 druk op de knop ontgrendeld.

 

Eisen panieksluiting

Deuren waar een panieksluiting op zit moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn gebaseerd en vastgesteld op/door de Europese richtlijnen. De zogeheten EN1225 gaat over vluchtdeuren in openbare gebouwen, waar iedereen vrije toegang tot heeft, zoals scholen, gemeentehuizen, winkels etc. Deze vluchtdeur moet in één handeling te openen zijn, bijvoorbeeld met een panieksluiting. De deuren moeten voorzien zijn van een horizontale duwstang /-balk die minimaal 60% van de deurbreedte bevat. De deur moet minimaal 1.1 meter en maximaal 1.3 meter breed zijn, minimaal 2.1 meter hoog en maximaal 2.5 meter. Ook moet er rekening gehouden worden met de openingsdruk, die niet meer mag zijn dan 8kg.


Voor een EN179 gelden dezelfde normen maar zijn dan voor een vluchtdeur in een pand waar maar enkele mensen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld flats, kantoren of opslagruimtes. 


Voor alle panieksluitingen geldt; het moet werken bij -10 tot +60 graden.