
Drangers en deurveren voor iedere deur
Wil jij dat de voordeur niet zo snel dicht valt, of heb je een gang of magazijndeur die hard dichtklapt? Dan is een dranger ideaal, voor zowel een binnen als buiten. Drangers worden al sinds jaar en dag gebruikt in bedrijfspanden, maar ook bij particulieren gebruiken ze steeds vaker. Het is natuurlijk een stuk prettiger wanneer je niet de hele tijd iemand hoeft na te schreeuwen “Je bent toch niet in de kerk geboren!?” om vervolgens de deur demonstratief dicht te slaan. Wij hebben deurdrangers voor alle typen deuren dus ook deurdranger opdekdeur. De S2 deurdrangers met remschaar, worden ook wel softclose deurdrangers genoemd en zijn ideaal voor vrijwel iedere deur. Garagedeuren, naar buitendraaiende deuren, opdek-, binnen of buitendeuren, met onze deurdrangers kan het allemaal!
Kies ook voor een deurdranger!
De tijd dat een deurdranger alleen een lompe kast was voor bedrijfspanden is voorbij. Tegenwoordig hebben veel particulieren ook een dranger op hun deur. Dat is ook niet zo gek. Drangers zijn door de jaren heen een stuk stijlvoller geworden. Denk bijvoorbeeld aan een deurdranger met glijarm die ook goed te combineren is met een gordijn of rolluik. Er zijn dan ook goede redenen om te investeren in een deurdranger:
- Een deurdranger zorgt minder geluidsoverlast. Of een deur open of dicht staat maakt vaak al een wereld van verschil van hoeveel een ander hoort van wat er in een ruimte gezegd wordt. Ook zorgt een dranger ervoor dat je niet meer met de deur kunt slaan. Zeker wanneer je een Briton 2130 of een S2 deurdranger neemt weet je zeker dat je niets meer hoort van de deur. Bij deze modellen is de eindslag namelijk los in te stellen.
- Een deurdranger werkt energiebesparend. Een grote ergernis van mensen in huis is wanneer anderen een deur open laten staan en alle warmte meteen uit de ruimte verdwijnt. Een dranger zorgt ervoor dat de deur altijd weer dicht valt waardoor de deur zo kort mogelijk open staat en er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Zeker in tijden van dure energie is dat bijzonder prettig natuurlijk
- Een dranger werkt brandvertragend. Wanneer er teveel warmte in een ruimte is, zoals een brand, dan kan een dranger veel leed voorkomen. De deur is voor vuur vaak de enige mogelijkheid om zich te verplaatsen van ruimte naar ruimte. Van daar natuurlijk dat er brandwerende deuren zijn. Dan moet de deur natuurlijk wel gesloten zijn. Daarom beveelt de brandweer EN1154 gekeurde deurdrangers aan. Deze hebben wij ook in het assortiment. Kijk hierbij wel goed in de handleiding hoe de dranger afgesteld moet worden volgens de EN 1154-voorschriften.
Hoe werkt een deurdranger?
Een deurdranger is een soort geavanceerde deurveer. Bij een deurveer, die we overigens ook op deze pagina bieden, wordt de deur gewoon dicht getrokken met de kracht die de veer kan bieden. Een dranger is een wat grotere kast die je op je kozijn of deur monteert. In de kast zit net zo’n vering, maar dan in een oliereservoir. De veer beweegt in dit reservoir. Voor deurdrangers voor buitendeuren zit hier wat betere olie in dan bij een deurdranger binnendeur. Wanneer de veer uitrekt of terugveert, wordt er dus ook olie verplaatst. Door de opening waardoor de olie beweegt groter of nauwer te maken, kun je je deurdranger instellen. Je kunt de deur afstellen volgens de handleiding, op de sluitkracht die hoort bij je deur, om aan de voorschriften van de brandweer te voldoen. Wanneer dit niet hoeft, kun je hier natuurlijk ook van afwijken. Plekken waar veel ouderen of kinderen komen, stellen bijvoorbeeld hun dranger wat lichter af voor makkelijkere bediening van de deur. Wanneer de deur soms veel wind vangt, wil je de dranger vaak juist wat strakker afstellen.
Dranger monteren en instellen
Bij de meeste deurdrangers maakt het niet zoveel uit welk deel je op de deur en welk deel je op het kozijn monteert. De voorkeur ligt voor de meesten bij montage op het kozijn. Je zet gewoon de grote kast, de dranger, vast op het kozijn en monteert de arm aan de deur. Dit doe je aan de kant van het scharnier zodat je deur nog gewoon helemaal open kan. Anders wordt de maximale opening beperkt door de lengte van de arm. De dranger afstellen doe je door de stelschroeven helemaal dicht te draaien wanneer de deur open staat. Nu staat je deur open en komt er ook geen beweging in. Vervolgens draai je langzaam de stelschroeven open totdat de deur begint te bewegen en blijf je draaien totdat de deur de door jou gewenste sluitkracht heeft. Bij modellen als de Briton 2130 en de S2 deurdrangers kun je ook de eindslag nog apart instellen. Wanneer je dit niet hebt, kun je natuurlijk ook je dranger of deurveer combineren met een deuropvanger.
Waarom bij ons?
Veiligwonenwinkel is gespecialiseerd in deurbeslag, raambeslag en al jouw beveiliging en veiligheid. Wij werken met een gespecialiseerd assortiment zodat we voor iedere situatie het beste hebben wat er in de markt verkrijgbaar is. Heb je dus een deurveer of een deurdranger nodig? Kijk dan eens rond in ons assortiment en vind de veer of dranger die het best bij jouw situatie past.